Karpuzun Aşırı Dozu: Aşırıya Kaçarsanız Böyle Olur

Posted by

Karpuzun büyük miktarlarda içerdiği potasyum vücuda çok fazla zarar verebilir.

Kronik böbrek hastalığı (KBH) olan üç hasta, çok miktarda karpuz yedikten sonra ciddi şekilde hastalandı. Durum o kadar ileri gitti ki tıbbi yardım almak zorunda kaldılar. Neden? Karpuz sadece su değildir. Bu sebzeler aynı zamanda vitamin ve minerallerin yanı sıra potasyumu da oldukça büyük miktarda içerir . Bir parça karpuz (yaklaşık 286 gram) 320 miligram potasyum içerir; bu, kadınlar için önerilen günlük alım miktarının yaklaşık yüzde 12’si ve erkekler için yaklaşık yüzde 9’udur.

Potasyum yaramazlık yapmaya başlıyor

Sağlıklı bir insan için karpuz, yalnızca vücuda iyi gelen zengin bir potasyum kaynağıdır. “Potasyum vücuttaki sinirler tarafından sinyalleri iletmek için kullanılır. Kas kasılmasına neden olanlar dahil. Normal şartlarda bu işlemlerde kullanılmayan fazla potasyum böbrekler tarafından uzaklaştırılarak idrarla atılır . Ancak KBH’li kişilerde böbrekler potasyumu kolayca filtreleyecek kadar verimli değildir” diye açıkladı

Sadece karpuz değil, domates veya muz da

Hiperkaleminin görünür semptomları olmamasına rağmen daha da tehlikeli olabilir. Örneğin adı geçen üç hastadan ikisinde görülen kalp problemlerinden sorumludur. Birinin kalp atış hızı normalden daha yavaştı, diğeri ise düzenli kalp ritmini yeniden sağlamak için tasarlanmış bir defibrilatörden şok aldı . Karpuz doz aşımının diğer semptomları arasında kas zayıflığı, karıncalanma, mide bulantısı ve ani veya şiddetli vakalarda nefes darlığı ve göğüs ağrısı sayılabilir.

Neyse ki hiperkalemi tedavi edilebilir. İncelenen hastaların durumunda, acil tedavileri yalnızca ilaç tedavisini değil aynı zamanda kendilerini karpuzla “doldurmayı” bırakma tavsiyelerini de içeriyordu . Birkaç ay içinde vücutta ölçülen potasyum değerleri normale döndü.

Ancak hiperkalemi söz konusu olduğunda sadece karpuz tehlikeli değildir. ” Domates , muz veya patatesten kaynaklandığını biliyoruz . Elbette bir öğle yemeğinden değil, bu yiyeceklerin büyük bir kısmından bahsediyoruz. Ancak gerçek şu ki, bu bağlamda karpuzdan pek bahsedilmiyor, bu bir hatadır.” diye ekledi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir